Jef Cools is heel gelukkig met zijn nieuwe seniorenwoning aan het Heldenplein


vrijdag, 11 augustus, 2017
Jef Cools is heel gelukkig met zijn nieuwe seniorenwoning aan het Heldenplein

Op de hoek van het Heldenplein met de Schoolstraat heeft de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen (KBM Beringen) 21 seniorenflats officieel in gebruik genomen.

De nood aan sociale woningen is volgens KBM Beringen groot.  In Ham worden de flats alleen verhuurd aan 65-plussers maar tegenwoordig is de vraag naar woningen voor alleenstaanden en kleine gezinnen het grootst.

Eén van de nieuwe bewoners van de seniorenflats aan het Heldenplein is Jef Cools.  Hij stond samen met een 25-tal andere 65-plussers uit Ham op de wachtlijst van KBM.  De meeste senioren die op de lijst stonden komen met dit nieuwbouwproject aan de beurt voor een nieuwe woning.  Jef Cools woont in Gerhees en is heel blij dat hij vanaf 1 september kan verhuizen.  "Ik had een huis met veel grond", zo vertelt Cools.  "Dit heb ik weggschonken aan mijn kinderen waardoor ik in aamerking kon komen voor deze mooie woning.  Het is een betaalbare woning die heel gerieflijk en ruim is.  Het enige wat ik ga missen zijn mijn buren."

Ondertussen verhuurt de sociale huisvestigingsmaatschappij in de regio West-Limburg 3565 sociale woningen.  Bij KBM staan meer dan 4000 kandidaten op de wachtlijst voor een sociale woning in de regio.  Vandaar dat er steeds woningen moeten bijkomen zoals deze nu in Ham.  "Momenteel zijn we nog een 100-tal wooneenheden aan het bouwen in de 4 gemeenten van ons werkgebied", zo verduidelijkt voorzitter Jos Berterame.  "We bouwen voor verschillende doelgroepen maar tegenwoordig toch vooral voor alleenstaanden en kleine gezinnen omdat de vraag hier het grootst is.  De 29 appartementen in Boekt, Heusden-Zolder, de 17 appartementen in de Sint-Barabarastraat in Beringen-Mijn en de  duowoningen op de Boskant in Leopoldsburg worden dan ook voor deze doelgroep gebouwd."

De 21 wooneenheden op het Heldenplein in Ham worden dan weer verhuurd aan 65-plussers.  "En dit gebeurt volgens het gemeentelijk toewijzingsreglement waarbij mensen van Ham voorrang hebben.  Het project werd gerealiseerd op de grond van het OCMW van Ham die KBM hiervoor in erfpacht nam."  Het project werd ontworpen door architectenbureau Smits-Leysen en omdat 17 flats met twee slaapkamers en 4 met één slaapkamer.  Alle eenheden zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.  Rond de gebouwen is een verzorgde buitenaanleg voorzien, aangepast aan de noden van de senioren, met aandacht voor de groenvoorziening, wandelpaden, ruimte voor een petanquebaan en voldoende parkeerplaatsen.

Momenteel is de verhuur van de appartementen volop bezig.  Voor geïnteresseerden zijn er nog enkele flats ter beschikking.  Een volgende project van KBM Beringen komt in Oostham tussen Allerheilgenberg en Heppensesteenweg waar een gemengd project zal uitgewerkt worden.

Bron: DM via Boerenbelang