Witte Lintjes actie 2016


Vrouw & Maatschappij Ham engageerde zich dit jaar ook weer voor het uitdelen van de witte lintjes met een boodschap!  De lokale CD&V ploeg ondersteunde hun actie aan de Carrefour van Oostham.  "Wereldwijd worden miljoenen meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. En dit zowel offline als online", legt de Hamse voorzitster Hilde Aegten uit.  "We merkten dat een groot deel van de Hamse bevolking die we een lintje opkleefden de witte-lintjes-actie nog niet kenden, terwijl we dit al enkele jaren herhalen", gaat ze verder, "Dit jaar waren het vooral de jonge dames en meisjes die goed op de hoogte waren, mede dankzij het onderwerp en de media-aandact die Joy Anna Thielemans kreeg."

Elk jaar vindt op 25 november de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen plaats. Vrouw & Maatschappij roept op om in de week van 25 november een wit lintje te dragen als teken van een persoonlijke engagement om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Dit jaar wordt de problematiek van cybergeweld op vrouwen en meisjes aangekaart.

73% van alle vrouwen die online actief zijn worden het slachtoffer van cybergeweld. Dit geweld richt zich vooral op meisjes en jonge vrouwen.

Internet en sociale media vergemakkelijken geweldsdaden omwille van de anonimiteit en het gebrek aan controle online. Deze platformen kunnen het geweld en het lijden van het slachtoffer verergeren, uitvergroten en in een mum van tijd verspreiden. Cybergeweld bevestigt schadelijke genderstereotypen en heeft een grote emotionele impact op de slachtoffers.

Online stalking, seksuele intimidatie en wraakporno zijn ernstige vormen van cybergeweld. 1 op 3 tienermeisjes krijgt via sociale media ongewenste seksueel getinte opmerkingen. 1 op 4 Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar heeft reeds een naaktfoto van zichzelf verstuurd. Helaas belandt 88% van deze foto’s nadien online. En ja dat is weldegelijk een misdrijf.

Om zichtbaarheid te geven aan deze problematiek, richtte V&M de campagne #respecteerons in met Joy Anna Thielemans als ambassadrice.

#respecteerons

V&M eist dat vrouwen en meisjes altijd en overal veilig zijn, zowel online als offline. We vragen dan ook maatregelen om cybergeweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken, zoals:

  • Een sensibiliseringscampagne over cybergeweld;
  • Omgaan met cybergeweld opnemen in de eindtermen en lerarenopleiding van het lager en secundair onderwijs;
  • Bijkomende vormingen voor politie en magistratuur;
  • Een Europese en internationale code tegen cybergeweld waartoe internet- en sociale mediaplatformen zich verbinden;
  • De ontwikkeling van eenvoudige en betrouwbare meldingsfuncties om cybergeweld te rapporteren op sociale mediaplatformen;
  • Cybergeweld opnemen in het Nationaal Actieplan tegen gendergerelateerd geweld;
  • Het verhogen van de strafmaten voor het plegen van cybergeweld.

Meer dan 20.000 witte lintjes worden op talloze locaties uitgedeeld om zichtbaar te maken dat we verandering willen. Dit is een sterk signaal naar beleidsmakers toe om bovenstaande eisen te realiseren. V&M blijft druk uitoefenen tot deze veranderingen tot stand komen. 

Afbeeldingen
Witte Lintjes actie 2016