1 januari is de start van het nieuwe afvalinzamelsysteem Optimo. Verschillende soorten afvalzakken worden vanaf dan niet meer aanvaard: blauwe pmd-zak met zwart treklint, bordeaux huisvuilzak en witte zak voor groenafval. Volledige rollen zakken kan je tot en met 31 maart 2022 omruilen.

Omruilactie oude afvalzakken tussen 1 december en 31 maart
Op 1 januari 2022 verandert er heel wat op afvalgebied in Limburg en Diest. Een nieuwe Vlaamse wetgeving bepaalt dat alle afvalzakken vanaf dan voor 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan. Eén januari is ook de start van het nieuwe afvalinzamelsysteem Optimo. Verschillende soorten afvalzakken worden vanaf volgend jaar niet meer aanvaard:


Maar wat met de oude zakken?
Vanaf 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 kunnen inwoners volledige rollen oude zakken omruilen voor nieuwe rollen. Losse oude zakken kunnen niet worden ingeruild, maar mogen buitengezet worden tot en met 31 december 2021.

Hou rekening met volgende zaken bij het omruilen:
Het is niet mogelijk om een aangebroken rol afvalzakken om te ruilen. Het is dus niet mogelijk om 2 zakken om te ruilen tegen twee nieuwe zakken.
Je kan enkel een rol afvalzakken tegen een gelijkaardige rol omruilen. Het is niet mogelijk om een rol om te ruilen naar een ander type rol. Een voorbeeld: Het is niet mogelijk om 1 rol kleine bordeaux huisvuilzakken om te ruilen tegen 2 rollen pmd-zakken. Eén rol grote bordeaux huisvuilzakken wordt omgeruild naar één rol grote grijze huisvuilzakken. 
Pmd-zakken met zwarte lintjes kunnen na 1 januari 2022 ook niet meer naar het recyclagepark gebracht worden.
Waar kan je oude rollen omruilen?
Je kan je oude rollen omruilen op het recyclagepark, Truibroek 16, 3945 Ham.

De openingsuren vind je terug via www.limburg.net/recyclageparken.