Waarom een fusie?

De opdracht van lokale besturen werd de voorbije jaren sterk uitgebreid. Daarom bouwen Ham en Tessenderlo bruggen. Als inwoner, ondernemer, vereniging en bezoeker geniet je zo in de toekomst van de vertrouwde dienstverlening, geleverd door de geëngageerde medewerkers van vandaag en versterkt door de dynamische organisatie van morgen.

Onze maatschappelijke uitdagingen samengevat

Waar steden en gemeenten vroeger vooral instonden voor burgerzaken en het onderhoud van de wegen, zijn we er vandaag ook voor mobiliteit, duurzaamheid, milieu, welzijn, zorg, armoede en veel meer. We spelen een steeds belangrijkere rol in het aanpakken van deze maatschappelijke thema’s.  

  • Met gebundelde krachten kunnen we deze nieuwe taken en uitdagingen aan.
  • Ham en Tessenderlo bouwden elk een mooi gemeentelijk patrimonium en sterke dienstverlening uit. Om die te blijven garanderen, bouwen we bruggen naar elkaar.
  • We kiezen vrijwillig en proactief voor een fusie. Zo rekenen we op Vlaamse financiële ondersteuning om aan onze gezamenlijke toekomst te werken.

Wat betekent de fusie voor jou?

Kwaliteitsvolle en laagdrempelige dienstverlening
Vandaag hebben Ham en Tessenderlo al een goede dienstverlening voor hun burgers. Samen gaan we voor nog meer kwaliteit en toegankelijkheid. Of je je nu aanmeldt aan het onthaal of via de digitale weg, we helpen je vriendelijk en vlot vooruit.

Een financieel sterk bestuur
Ham en Tessenderlo zijn financieel gezonde en sterke besturen. Door bruggen te bouwen wordt de nieuwe gemeente nog slagkrachtiger. Door de financiële steun van de Vlaamse overheid creëren we meer mogelijkheden en blijven we investeren in een duurzame toekomst en een warme, ruime dienstverlening.

Deskundige medewerkers
De fusie van beide gemeenten maakt van ons één organisatie. Het vormt de uitvalsbasis van sterke medewerkers met een grote expertise, die elkaar stimuleren en ondersteunen. En zo staan zij op hun beurt voor jou klaar.

Straf beleid dat ten dienste staat van alle burgers
Samen tekenen we een beleid uit dat je maximaal ondersteunt en vlot inspeelt op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast zetten we in op zowel digitale vormen van dienstverlening, als op de burger die graag langskomt op het gemeentehuis.

Wat zijn de volgende stappen?

Tijdens de komende weken en maanden bouwen we bruggen om samen de fusie ambtelijk, politiek, financieel en juridisch voor te bereiden. Daarbij vergeten we jou en de medewerkers van de gemeentebesturen niet. Gewapend met open vragen zoals “Wat hebben jullie nodig?”, “Wat is voor jullie belangrijk?” en “Waar dromen jullie van?”, geven we vorm aan de nieuwe gemeente tijdens ontmoetingen en werksessies. 

Vanaf januari 2022 willen wij van je horen!
Heb je vragen? Wil je graag de burgemeester spreken? Of gewoon even je oor te luister leggen? Wees welkom op onze buurtronde!

Najaar 2022
Met onze visienota als kompas verenigen we de standpunten van alle stakeholders en brengen we de nieuwe gemeente in kaart: wat zijn onze doelen, hoe willen we die bereiken en wat gaan we dan doen?

December 2023
Ten laatste op 31 december 2023 beslissen zowel Ham als Tessenderlo definitief of ze fuseren in 2025. Als de visie van alle betrokken partijen voor de nieuwe gemeente helder is, gaan we aan de slag. Met jou en met de medewerkers van de gemeentelijke organisaties. We bereiden samen de nieuwe gemeente voor en bouwen aan hoe de organisatie en dienstverlening er in de toekomst moet uitzien. 

Vanaf 1 januari 2025
Na de goedkeuring van de Vlaamse overheid is de nieuwe gemeente op 1 januari 2025 een feit en starten we 2025 met een knal!

Vragen bij de fusie?

We horen ze graag! Contacteer onze afgevaardigden in gemeente- en ocmwraad.

Een antwoord op veelgestelde vragen zoals... wat gaat de naam worden?  Je vindt ze allemaal op de fusiewebsite: https://www.fusiehamtessenderlo.be/, neem zeker eens een kijkje!

Beluister en bekijk ook even het woordje van de huidige burgemeesters: https://youtu.be/C9XvMG4i1ww